Dana 8. svibnja 1945. nacisti su kapitulirali. Hitler je tjedan dana ranije u berlinskom bunkeru počinio samoubojstvo. Savezničke sile slave pobjedu. To je barem službena verzija. U stvarnosti, Staljin je 1. svibnja svojim službama naredio da istraže Führerovu smrt i pronađu njegovo tijelo. Je li to tražio kao dodatno osiguranje ili kao ratni trofej i dokaz da je njegova zemlja pobijedila Hitlera? Nakon dvije godine iscrpljujućih pregovora s ruskim vlastima, Jean-Christophe Brisard i Lana Parshina dobili su pristup povjerljivim spisima o nevjerojatnoj potrazi za Hitlerovim tijelom koju su pokrenuli sovjetski špijuni, a u spisima se nalaze i iskazi svjedoka koji su s Führerom proveli njegove posljednje dane. No, povrh svega, jedna stvar je najbitnija: Moskva je dozvolila pristup njegovim posmrtnim ostacima, komadu lubanje s rupom od metka te čeljusti. Prvi put nakon Drugoga svjetskog rata na tim kostima dozvoljeno je obavljanje znanstvenih pregleda. Kremlj tvrdi da pripadaju Hitleru. No pripadaju li doista? Istraga Brisarda i Parshine uključuje nove ekskluzivne fotografske dokaze i iscrpna istraživanja, ali i prikazuje apsurdnu borbu koje je uslijedila između sovjetskih, britanskih i američkih obavještajnih službi. S preciznošću i neposrednošću koja oduzima dah, autori prodiru u jednu od najmoćnijih i najkontroverznijih tajnih službi na zemlji kako bi rasvijetlili posljednje dane u Hitlerovu bunkeru - i riješili najpoznatiji „hladni slučaj“ u povijesti.

Hitlerova smrt izvanredna je knjiga s povijesnog gledišta, no fascinantna je i svojom strukturom koja podsjeća na napeti kriminalistički roman, budući da nam pokazuje poteškoće s kojima se i danas novinari susreću pri istraživanju ovog fenomena. Fascinantna istraga Brisarda i Parshine, ravna špijunskom romanu, konačno zatvara pitanje Führerove smrti.

Jean-Christophe Brisard izvjestitelj je i redatelj dokumentarnih filmova koji se uglavnom bave diktaturama. Autor je nekoliko književnih djela, uključujući knjigu Enfants de dictateurs (Djeca diktatora 2014.) koju je napisao u suradnji s Claudeom Quimitom.

Lana Parshina nezavisna je novinarka i redateljica dokumentarnih filmova, a živi na relaciji Rusija – Sjedinjene Države.

  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2019.
  • Naslov izvornika: La mort d'Hitler dans les dossiers secrets du KGB
  • Jezik izvornika: francuski
  • Prijevod: Dubravka Celebrini