Granica

Granica


Granica je šesnaesti roman u balkanskoj sagi spisatelja Luana Starove (Knjige o očevima, Vrijeme koza, Povratak koza, Ateistički muzej, Presađena zemlja, Balkanski ključ, Put jegulja, Tvrđava od pepela, Ervehe - knjiga za majku, U potrazi Ellen Leibovitz, general, Ambasade, Nova veleposlanstva, Balkanski Babilonci, Balkanska žrtvena koza). Francuska književna kritika ove romane uvrštava u velike europske romane.

Granica je relativno nova ideja na Balkanu. Pripovjedač u nekoliko velikih poglavlja govori o stoljetnoj granici kroz dominantne likove i njihove puteve u svijetu tijekom 20. Stoljeća: Djed, Baka, Otac, Majka i sam pripovjedač. Autor, koji je u djetinjstvu proživio mračna vremena progonstva, svoj tekst piše iz vlastite djetinje perspektive, pomiješane s vjerom odrasle osobe, s humorom mudraca, uspijevajući nas istovremeno zamisliti i uzbuditi. Svojim pripovijedanjem, kao i originalnim fotografijama priloženima na kraju knjige, ovaj je roman značajno književno postignuće za balkanske granice, zbog njihove upletenosti u sudbinu ljudi.

 

Ova vesela knjiga istodobno u svojoj intimnoj teksturi svjedoči o balkanskoj tragediji. Autor ne govori samo s nama kao albanskim emigrantom izbjeglicom, bivšim jugoslavenskim državljankom Makedonije, već svjedoči i kao Balkanac koji živi i nosi u sebi sudbine toliko povezanih miješanih podijeljenih suprotstavljenih kultura...
Edgar Morin

 

  • Uvez: meki
  • Naslov izvornika: Граница
  • Jezik izvornika: makedonski
  • Prijevod: Hašim Bahtijari