Generalova ljubav druga je knjiga proslavljene Balkanske sage međunarodno priznatog albansko-makedonskog pisca Luana Starove, u prijevodu Mate Marasa. Starova nastavlja priču o životu Oca u Prvome svjetskom ratu. U potrazi za očevom prošlošću pripovjedač putuje unatrag kroz vrijeme kako bi došao do važne, ali manje poznate epizode Velikog rata, u vrijeme kada su se u Albaniji borili francuski generali.

* * *

Nastupili su najljepši dani u životu i na zapovjednoj dužnosti majora Édouarda Mortiera u zemlji kraj Jezera. Ona mu je bila kao obećana zemlja, a i on kao da je bio obećan njoj. Već od prvih dana primijetio je da su tu, kraj Jezera, popuštali ratnički instinkti među vojnicima raznih armija. Jezero staro milijune godina zračilo je ljepotom i skladom, smirujući ratničke strasti. Tu je prestajao rat, koliko god bio silan i žestok u nasrtajima. Mir se nametao kao neizbježna alternativa.
U toj presudnoj godini Velikoga rata, u Pogradec su došli vojnici iz svih francuskih pokrajina i kolonija. Tu su bili proslavljeni marokanski strijelci, senegalski zuavi, kao i nespokojni ruski vojnici koji su više bili opsjednuti događajima u njihovoj zemlji, poslije Oktobarske revolucije, nego bitkom u tome zaboravljenom gradiću. A komandant tih vojnika iz završenih bitaka bio je ranjeni heroj koji je prošao kroz više bojišnica. On je bio zauvijek urezao u svoje tijelo uspomene na sve bitke. Nosio je i odličja za pokazanu hrabrost u njima.
Sada mu je zacjeljivala posljednja rana, a po prvi put su ga obuzeli i jaki osjećaji. Činilo se da je to bila ljubav na prvi pogled. Velika volja da ozdravi i čudotvorno djelovanje lijeka majke Lazarice omogućili su komandantu Mortieru da naposljetku čvrsto stane na noge.

Luan Starova

 

* * *

Luan Starova (Pogradec, Albanija, 1941) od 1943. godine živi u Makedoniji (najprije u Strugi, zatim u Skoplju). Starova piše na makedonskom, albanskom i francuskom jeziku, a pozornost domaće i međunarodne književne i kulturne javnosti privukao je 1992. objavljivanjem romana Očeve knjige, koji će postati i knjiga matrica serije cikličkih romana koje autor objavljuje pod zajedničkim naslovom Balkanska saga. Objavljeno je dvanaest romana tog ciklusa za koji je dobio nagradu „Marguerite Yourcenar“ te Medalju Udruženja pisaca koji pišu na francuskom jeziku, kao i najviše francusko priznanje, Orden Legije časti ‒ Vitez umjetnosti i književnosti. Uz prvijenac izdvajamo: Balkanski ključ (1995), Put jegulja (2000), Tvrđava od pepela (2003), Ervehe. Knjiga o jednoj majci (2005), Generalova ljubav (2008).

 


  • ISBN: 978-953-8075-48-3
  • Dimenzije: 136x210 mm
  • Broj stranica: 328
  • Uvez: meki
  • Godina izdanja: 2018.
  • Naslov izvornika: Ljubovta na generalot
  • Jezik izvornika: makedonski
  • Prijevod: Mate Maras

„Luan Starova je nasljednik svoga oca kojemu iskazuje dužnu ljubav i opravdan zanos. I ja dijelim te iste osjećaje. Moj otac nije bio ni erudit ni mudrac kao autorov, ali bio je otvoren prema drugima, uvijek spreman za nova prijateljstva sa strancima, i to je razlog više da od srca pozdravim Luana, ne samo kao velikoga pisca nego i kao svoga balkanskoga brata.“

Edgar Morin

 

„Ovo je roman zahvalnosti čestitim i mudrim predstavnicima Francuske koji su u važnom povijesnom razdoblju, kad su se polagali temelji albanske državnosti, hrabro i savjesno pružali potporu Albaniji. Otuda historiografska dimenzija romana nije samo faktografska nadopuna Očeva lika... Prikaz ljubavi komandanta Édouarda Mortiera i Atine Lazar iz Pogradeca zaslužuje širok krug čitatelja.“

Predrag Matvejević


„Ima u romanu Generalova ljubav izvanredne duhovne otvorenosti, krležijanske intelektualne hrabrosti, čak i privlačne eurocentričnosti, ali ima i moralne pozicije koja ostavlja snažan dojam... Roman nadasve odiše spoznajom da Balkan nije samo zemlja vjerskih i etničkih sukoba, nego i kulturā koje su se napajale s Istoka i Zapada, Sjevera i Juga, omogućujući da se živi plemenito i pravedno.“

Gane Todorovski

 

„Roman Generalova ljubav nalikuje na albansku varijantu Tolstojeva romana Rat i mir.“

Mateja Matevski