Generalova ljubav druga je knjiga proslavljene Balkanske sage međunarodno priznatog albansko-makedonskog pisca Luana Starove, u prijevodu Mate Marasa. Starova nastavlja priču o životu Oca u Prvome svjetskom ratu. U potrazi za očevom prošlošću pripovjedač putuje unatrag kroz vrijeme kako bi došao do važne, ali manje poznate epizode Velikog rata, u vrijeme kada su se u Albaniji borili francuski generali.

* * *

Nastupili su najljepši dani u životu i na zapovjednoj dužnosti majora Édouarda Mortiera u zemlji kraj Jezera. Ona mu je bila kao obećana zemlja, a i on kao da je bio obećan njoj. Već od prvih dana primijetio je da su tu, kraj Jezera, popuštali ratnički instinkti među vojnicima raznih armija. Jezero staro milijune godina zračilo je ljepotom i skladom, smirujući ratničke strasti. Tu je prestajao rat, koliko god bio silan i žestok u nasrtajima. Mir se nametao kao neizbježna alternativa.
U toj presudnoj godini Velikoga rata, u Pogradec su došli vojnici iz svih francuskih pokrajina i kolonija. Tu su bili proslavljeni marokanski strijelci, senegalski zuavi, kao i nespokojni ruski vojnici koji su više bili opsjednuti događajima u njihovoj zemlji, poslije Oktobarske revolucije, nego bitkom u tome zaboravljenom gradiću. A komandant tih vojnika iz završenih bitaka bio je ranjeni heroj koji je prošao kroz više bojišnica. On je bio zauvijek urezao u svoje tijelo uspomene na sve bitke. Nosio je i odličja za pokazanu hrabrost u njima.
Sada mu je zacjeljivala posljednja rana, a po prvi put su ga obuzeli i jaki osjećaji. Činilo se da je to bila ljubav na prvi pogled. Velika volja da ozdravi i čudotvorno djelovanje lijeka majke Lazarice omogućili su komandantu Mortieru da naposljetku čvrsto stane na noge.

Luan Starova

 


  • ISBN: 978-953-8075-48-3
  • Dimensions: 136x210 mm
  • Number of pages: 328
  • Cover: paperback
  • Year of the edition: 2018
  • Original title: Ljubovta na generalot
  • Original language: Macedonian
  • Translation: Mate Maras

"Luan Starova is a successor to his father, to whom he expresses his love and admiration. I feel that way too. My father was neither an erudite nor a wise man, as Luan's, but he was always open with people and ready to help strangers, and that's why I salute Luan with all my heart, not only as a great writer but also as my Balkan brother."

Edgar Morin

 

"This is a novel of gratitude to the honest and wise representatives of France, who, in an important historical period, when the foundations of Albanian statehood were laid, bravely and conscientiously supported Albania. Hence the historiographical dimension of the novel which is not just a complement to the Father's character... A story of love between Commander Édouard Mortier and Atina Lazar from Pogradec, deserves a wide circle of readers. "

Predrag Matvejević


"There is an extraordinary spiritual opennessin the novel General's love, a dose of Krleža's intellectual courage, even of appealing Eurocentricity, but there is also a moral position that leaves a strong impression... The novel is above all aware that the Balkans are not only a land of religious and ethnic conflicts, but also of cultures that were fueled from the East and the West, the North and the South, enabling them to live nobly and justly."

Gane Todorovski

 

"The novel General's love feels like the Albanian version of Tolstoy's novel War and Peace."

Mateja Matevski