Novosti

Predstavljanje knjige „Nova lica fašizma“

Predstavljanje knjige „Nova lica fašizma“

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na predstavljanje knjige Nova lica fašizma autora Enza Traversa, talijanskog p...

Saznaj više
Feljton „Čemu Marx u oskudnom vremenu?“

Feljton „Čemu Marx u oskudnom vremenu?“

Nacional donosi ulomak iz zbornika radova Čemu Marx u oskudnom vremenu? koji su Goran Gretić i Hašim Bahtijari uredili p...

Saznaj više
Izvještaj s ovogodišnjeg Sa(n)jam knjige - Lars Svendsen u prestižnom društvu

Izvještaj s ovogodišnjeg Sa(n)jam knjige - Lars Svendsen u prestižnom društvu

Vlaho Bogišić je za Jutarnji list sastavio leksikonski izvještaj s 24. sajma Sa(n)jam knjige, održanoga od 29. stu...

Saznaj više

Knjiga mjeseca
Pamćenje

Knjiga mjeseca u veljači je Pamćenje. Susreti s nepoznatim i poznatim sociologa s Metropolitan sveučilišta u Manchesteru Johna Scanlana.
Scanlan crpi iz povijesti, filozofije i napredne tehnologije da bi ponudio valjano istraživanje o tome kako možemo razumjeti sjećanje, bilo ono iluzorno ili stvarno. Atraktivna i nadahnjujuća, ova knjiga istražuje kako je tijekom vremena promijenjena priroda samog pamćenja i kako ono, kao povijesni, tehnološki i kolektivni fenomen, kontinuirano preoblikuje svakodnevni život. Pamćenje ovaj mjesec putem našeg web-shopa možete nabaviti po promotivnoj cijeni!

Otvori

Najava nove knjige
Vrijeme koza; Povratak koza

Gotovo 20 godina nakon prvog objavljivanja, roman Vrijeme koza Luana Starove, u prijevodu Mate Marasa, vraća se hrvatskoj čitateljskoj publici. U istom izdanju dva su Starovina romana: Vrijeme koza i Povratak koza

Vrijeme koza roman je koji na humorističan, ali i tragičan način, prikazuje život običnog čovjeka na Balkanu poslije Drugoga svjetskog rata. Nizom komičnih situacija pripovjedač prikazuje svu ironiju, ne samo te zabrane, nego odnosa vlasti i naroda općenito. Nagrađena brojnim međunarodnim priznanjima te prevedena na mnoge jezike, knjiga je proglašena i najboljim europskim romanom 1997. godine. 

Renomirani književnik koji piše na makedonskom i albanskom jeziku objavio je novi roman pod naslovom Povratak koza. Naslov romana samo je suptilna ironija kojom nam Starova, istančano ali nedvosmisleno, predočava melankoličnu istinu o tome da su koze, kao i sloboda, odavno napustile život suvremena čovjeka. U ovoj alegoriji jedne mračne negativne utopije, koze su samo posljednja romantična stavka, isječak sjećanja na vrijeme kada je egzistencijalna samostalnost zapravo bila moguća.

Otvori